látványtervekVÁROSI NOMÁD
56 négyzetméteres tetőtéri lakás látványtervei


Nappali - konyha
A bejárati ajtón belépve
Fürdőszoba

GyerekszobaHálószoba


Terasz felé...


Alaprajzok

Stílus-kollázsok

Városi nomád

Az 56 m² -es tetőtéri lakást egy fiatal házaspár és 10 éves kislányuk számára alakítottam ki.
A designer és utazásszervező házaspár a munkája során sokat utazik és sokféle emberrel találkozik, szinte folyamatosan pörög, ezért a lakás a pihenés-lenyugvás-kikapcsolódást szolgálja elsősorban és azt, hogy az egész napos, sőt több hetes folyamatos és intenzív utazás/munka után a család a lakásukban együtt békére, megnyugvásra leljen és feltöltődhessen.

A lakás változó, szinte hullámzó magasságát és a tér vibrálását az egyszerű, visszafogott és világos színek alkalmazásával harmonizáltam.
A kisméretű lakás térszervezésénél törekedtem arra, hogy a közlekedési utak szabadon tartásával szabad, levegős hatást érjek el. Ugyanakkor igyekeztem a legtöbb tároló helyet biztosítani a hálóban és a konyha melletti nagyméretű gardróbszekrényekben. A konyha felőli gardróbszekrény ajtaja tükrös, ezzel is optikailag növelve a teret valamint javítandó a fényviszonyokat.

Amennyiben még az építészeti tervezéssel egyidőben indulhatott volna egy berendezési terv készítése, még jobb térszervezést és ezzel együtt nagyobb helyet lehetett volna biztosítani a nappali területén a konyha bejárati ajtó oldalára való áthelyezésével. Sajnos mivel a konyha helye most már adott volt a strangok miatt, a nappali rész nagyon szűkös lett. Ezért Flexform kisméretű, de nagyon kényelmes lounge székeit terveztem be. Kanapé elhelyezésére, sajnos a hely szűkössége miatt nem volt lehetőség.

Készítettem egy elrendezési vázlatot arra az esetre, ha a konyha a szembe oldalra kerülhetne, a bejárati ajtó mellé, amiből jól látszik, hogy mennyivel jobb az elrendezés, a bevásárlásból jövet egyből le lehet pakolni a konyhában és mennyivel nagyobb helye lenne a nappalinak is.

Azért is fontos lenne hangsúlyozni, hogy már az épület tervezésekor érdemes lenne bevonni a lakberendezőt is. A tervezők közötti konzultációval és párhuzamosan készülő tervekkel adott esetben sokkal többet lehetne kihozni egy ugyanakkora térből.


A kis lakás jellegzetes vonását a bejárati ajtó odalán lévő lecsapott fal kőburkolata adja, ami végigmegy az egész lakáson: a terasztól kezdve a nappalin keresztül a gyerekszobáig, mintegy átölelve a lakást és egy jellegzetes alaphangot adva a teljes térnek.
A bejárat mellett a fürdőből lecsípett kis helység - a rejtett ajtóval - alkalmas gardróbnak vagy háztartási helyiségnek az igénytől függően.

A ferde falakra merőlegesen átépített válaszfallal elégséges méretű és jól használható fürdőszobát alakítottam ki úgy, hogy ez nem ment a gyerekszoba kárára.
A válaszfalak lebontásával a véleményem szerint használhatatlan közlekedőt is megszüntettem és emiatt – a bejárati ajtót leszámítva – az össze ajtó is áthelyezésre került.
Ha az építésszel együtt dolgozhatna a lakberendező…   akkor egy csomó pénzt, időt és energiát is megspórolhattunk volna…

A mosó és szárítógép ma már a társasházak közös helyiségében található. Amennyiben ebben az épületben mégsem található ilyen, akkor lehetőség van a konyhában, az egyik alsó elem ajtaja mögé tenni egy mosógépet.
A konyha fehér, fényes és egyszerű felülete szintén tágasság érzetet kelt és szépen illeszkedik a nappalival közös térbe.
Az épített pult nemcsak előkészítésre, hanem étkezésre is szolgál. A hozzájuk állított és szükség esetén a pultok alá tolható pezsgős dugókat imitáló bárszékek a designer anyuka első munkájára emlékeztetnek.  😊

 A tavaszi és nyári időszak a családi összejövetelek ideje, nemcsak ilyenkor a jól berendezhető és nagy terasz a nappalival összenyitva, kiválóan alkalmassá válik a vendégek fogadásra.

A „gyerekszoba” egy vidám, de nagyon tudatos kiskamasz kislánynak készült, átmenetet képezve a gyerekkorból a serdülőkorba. Visszafogott, de burkolataiban mégis karakteres szoba jó alapot ad a kislány jövőbeli változékony érdeklődésinek…  

Szerintem egy gyereknek 3 dolog kell: egy nagy és kényelmes ágy, ahol olvashat vagy csak pihenhet… a növekedés nagyon fárasztó és sok energiát vesz el 😊 … kell egy jó nagy asztal, ahol a tanulás mellett a különböző hobbiknak is jut hely … valamint el kell tudni terülni a szőnyegen is.A hálószoba az intimitás és a pihenés helye… pici, jól megérdemelt luxussal (ágy).  A zavaró éjszakai fényeket a bukóablak rolója tudja kizárni.

Remélem a lakás beváltja a hozzáfűzött reményeket és jól funkcionál majd a mindennapokban…

Budapest, 2017. 03. 26.                                                                 Takáts Lilla tervező

Nincsenek megjegyzések: