2013. február 4., hétfő

Mire jó a lakberendező


"A lakberendező lakberendez!"  - Szalai András

Ó, ha én azt mind elmondhatnám...


Kezdjük ott, hogy van akinek SEMMIRE!
Minden jó úgy ahogy van!
Mert van, akinek nincs különösebb igénye a lakó-, munkahelyi-, közösségi környezetével kapcsolatban.
Vagy épp ellenkezőleg, nagyon is igényes, és saját ízlésével, lakberendezési megoldásaival, ötleteivel tökéletesen elégedett és nincs szüksége arra, hogy bárki megmondja neki, mit hogyan kéne csinálni. 
Nos, nem nekik szól ez az összeállítás! Ha bármelyik fenti kategóriába tartozol, tovább már ne is olvasd ezt a bejegyzést!

Na jó, aki maradt annak folytatom...

Ha lakásfelújításba fogsz, és úgy döntesz profi segítséget veszel igénybe - és nem a kőművesre vagy az asztalosra akarod bízni magad ... félreértés ne essék: a kőműves falat rak, betonoz ... az asztalos gyönyörű egyedi bútort készít vagy összerakja a konyhádat, úgy ahogy kéred, ez a dolguk, nem pedig az, hogy ők mondják meg, hogy a lakásban ez vagy az hogyan működhetne jobban vagy hogyan nézzen ki, min kellene változtatni  - erre való a lakberendező: átlátja, összefogja, tervezi és szervezi a teljes felújítást-kialakítást.

Először is tudnod kell, hogy Neked nem lesz jó bármelyik lakberendező.
De ez az első vagy második beszélgetés alatt kiderül. Összepasszoltok vagy nem, rád tud-e hangolódni, figyelembe veszi-e az igényeidet vagy csak a saját stílusát próbálja meg rád erőltetni. Ha már az elején érezhető a feszültség, az nem jó! Megjegyzem, ha közös munkára kerül a sor, a munka összetett jellegéből adódóan sajnos a feszültséget nem lehet teljes mértékben kiiktatni, de ez nem baj, amennyiben előremozdítja és nem akadályozza a munkát.
Általában minden lakberendezőnek van egy egyedi stílusa, egy rá jellemző anyag-, minta-, színhasználata, persze ez egy elég tág skálán mozoghat. Ha ez közel áll hozzád és tetszik (mert láttad már esetleg egyéb munkáit) az kezdetnek nagyon jó! De nem feledd, azok a munkák nem neked készültek, hanem valaki másnak, más igények és más kívánságok szerint.Jó, ha a lakberendező kíváncsi Rád és nem azért mert kutakodni akar a magánéletedben, de tudnia kell mire tervezzen: életvitel, otthoni munkavégzés, gyerek, család, ruhatár, hobbi, vendéglátás...stb.
Jó, ha kéri, hogy hozzál alaprajzot, inspirációs anyagot, ami lehet fotó: színekről, hangulatokról, bútorokról, burkolatokról, de az is lehet hogy egy db bútort vagy szövetet, esetleg festményt vagy műtárgyat hozol, mert ez neked annyira tetszik, hogy e köré akarod felépíteni a berendezést. Bármi jó lehet kiindulásnak.
Az is jó, ha nincs kiindulás és rábízol mindent a lakberendezőre. De akkor tényleg bízd rá!  :)


Most nézzük milyen esetekben fordulhat elő, hogy szükséged lehet lakberendezőre.
  
1.Meglévő berendezéseddel tulajdonképpen elégedett vagy csak szeretnél egy kicsit újítani, frissíteni.
    Amiben a lakberendező segíteni tud:  új falszínt, tapétát, textileket, kiegészítőt javasol úgy, hogy illeszkedjen a meglévő bútorokhoz, de felfrissítse az összhatást. Esetleg kisebb átrendezést javasol, amivel a térszervezés javul. A világítást felülvizsgálata is sokat emel a komfortérzeten.


2. Meglévő lakásodat meguntad, kinőtted, megváltoztak az életkörülmények...stb. de valamilyen oknál fogva nem tudsz költözni.
   Amiben a lakberendező segíteni tud: újraszervezi a teret. Akár a meglévő falakon belül, akár kisebb átalakítással (válaszfalbontás, ajtó áthelyezés stb.) ki tud alakítani egy olyan térszerkezetet, ami sokkal jobban illeszkedik a megváltozott igényeidhez.3. Új lakásba szeretnél költözni, van 3-4, ami már majdnem jó lenne, de nem tudod melyiket is válaszd. Egyikkel ez a baj, másikkal az, egyik ezért tetszik, a másik más miatt.
   Amiben a lakberendező segíteni tud: fel tudja neked vázolni, hogy melyikben milyen lehetőségeid vannak az átalakításra, hogy az megfeleljen az igényeidnek. Úgy már könnyebben tudsz dönteni, ha látod, mit lehet kihozni a meglévő adottságokból és az várhatóan mekkora munkával-költséggel jár.

4. Eladnád a lakásodat, de a kutyát sem érdekli. 
 Amiben a lakberendező segíteni tud: ad pár ötletet, amivel kis beruházással, esetleg átrendezéssel tetszetősebbé tudod alakítani a lakást, így megnövelve az eladás esélyét. (Megjegyzem, hallottam már olyanról, hogy a tulajnak annyira megtetszett az új külső, hogy meggondolta magát és inkább mégsem adta el a lakást.  :)

5. Új lakásba költöztél, de egyenlőre semmi nem stimmel, fel kellene újítani, a félig üres helységekben álldogálsz, azt már tudod nagyjából, hogy mi hol legyen: konyha, háló... áthoztad egy-két régi bútorodat is, de nem akar az a barátságos otthonos hangulat kialakulni még a fejedben sem.
  Amiben a lakberendező segíteni tud: berendezési tervet készít, kialakítja a térszerkezeteket, elrendezést, javasolja-kiválasztja a stílust, anyagokat, burkolatokat, bútorokat, kiegészítőket, igyekszik felhasználni, esetleg kis átalakítással beleilleszteni a meglévőket, megtervezi a világítást, az elektromos csatlakozások helyét, a burkolatkiosztást, szükség szerint egyedi bútort tervez, megtervezi az igényeidhez passzoló konyhabútort, kiszámolja a szükséges anyagmennyiségeket, jegyzetet készít a javasolt anyagok, bútorok, kiegészítők áráról, beszerzési helyéről. Esetleg elmegy és veled együtt választja ki azokat, ha ez az igényed. Ez mind-mind a megrendelőtől függ. Stíluskollázst, berendezési alaprajzot, igény szerint látványtervet vagy kézi vázlatokat készít a térről, hogy még a megvalósulás előtt lásd, hogy milyen is lesz. A tervezési az időszakban szükség szerint konzultál veled, hogy minél inkább megfeleljen az életvitelednek, igényednek a tervezett kialakítás. Persze az sem árt, ha a terv és a tervezési folyamat tetszik... nagyon tetszik!  :)

6. Építkezel - új lakás
    Nagyjából ugyanaz a helyzet mint az előzőnél, de itt felhívnám a figyelmet arra, hogy már a ház tervezésekor érdemes bevonni a lakberendezőt, aki az építésszel már a tervezési szakaszban összehangolva tud dolgozni, mert nincs annál nagyobb bosszúság, mint amikor azért kényszerülsz kompromisszumokra, mert 10-50 cm hiányzik innen vagy onnan, neadjisten új, meglévő falat kell elbontani.
A lényeg, hogy a ház építészeti tervezésével párhuzamosan elkészülő, azzal összehangolt berendezési tervvel számtalan bosszúság előzhető meg!

Természetesen nemcsak teljes lakás, hanem egyes helyiségek felújításakor is meg lehet keresni a  lakberendezőt. Gyerekszoba, konyha, fürdőszoba...

7. Beruházó vagy, lakásokat építesz 
    Amiben a lakberendező segíteni tud:  berendezési alaprajzokat, látványterveket készít, egyedi látványos design-elemekkel, ami segíti a lakások értékesítését, mivel a potenciális vevők így már a berendezett helyiségeket látják, nem az üres tereket, így jobban bele tudják képzelni magukat.


Még egy pár gondolat tervezési díjakról. Mivel minden feladat egyedi, egyedi az árképzés is. A tervezők 2500-12500 Ft/nm ár között vagy még ennél magasabb kategóriában is tervezhetnek, a fentiekből látható, hogy a díj nagyon sok mindentől függ, többek között attól, hogy a megrendelőnek mi az igénye, mekkora a tervezési terület, mekkora az átalakítás mértéke, milyen előzetes munkát igényel a tervezés, van-e korrekt alaprajz vagy a felmérést is a tervező végzi, igény van-e számítógépes látványtervekre, tervezői művezetésre, esetleg a tervező szervezi a kivitelezést és intézi a beszerzést is...stb.

Sok tervezőnél általában  ingyenes az első konzultáció ahol tisztázódik a munka jellege és a tervező ezután ad árajánlatot. Ezt az első konzultációt érdemes kihasználni és felkészülten menni rá. Jó összeírni, mit szeretnél, alaprajzot, fotókat vinni, inspirációs képeket összegyűjteni. Ez lehet hangulat, szín, bútor, kiegészítő, burkolat vagy bármi, de erről fentebb már írtam.

Igyekeztem röviden összefoglalni mire is jó egy lakberendező. Remélem segítettem!  :)

Ha további kérdésed lenne... lilla.takats@gmail.com


Nincsenek megjegyzések: