2012. szeptember 27., csütörtök

A vörös

A színek sokkal nagyobb hatással vannak ránk, mint azt gondolnánk. Stimulálják idegrendszerünket, befolyásolják érzelmeinket, kedvünket, hangulatunkat. Ismerkedjünk kicsit velük.

A színkör belsejében található a három alapszín: vörös, sárga, kék. Alapszínnek vagy elsődleges színnek nevezzük őket, az összes többi színt ezekből keverjük ki.
(A fénykeverésre más szabályok vonatkoznak, de erről majd később.)
Másodlagos színnek nevezzük a narancsot, a lilát és a zöldet, ugye jól látható miért. Az alapszínekből kevertük ki őket.

A kis színtan után következzen az első szín:  a vörös.

A vörös serkenti az idegrendszert, hatására megnő a légzésszám, a vérnyomás, izgató hatású. A vörös a vér, a tűz, a szerelem, az erotika, az ördög, a szenvedély, a boldogság, a bátorság, a harag és az erőszak színe. Ugye milyen egymásnak ellentmondó érzelmeket vált ki ez a szín?
Mindenesetre elmondhatjuk róla, hogy felpaprikázza a hangulatot! :)


A zölddel együtt nagyon jól kiegészítik egymást, feltűnőek együtt, mivel komplementer (kiegészítő) színpárok. Ez azt jelenti, hogy a színkörben egymással szemben helyezkednek el, egymást kiegészítik és érdekes módon, ha összekeverjük őket, ki is oltják egymást, szürke lesz az eredmény.

Az alapszínekre és a másodlagos színekre is elmondható, hogy mivel nagyon tiszta színek, csínján kell velük bánni, mert nagyon feltűnőek. Kivéve, ha éppen ez a cél.






Nézzünk hogyan mutat a vörös egy-egy enteriőrben
(A nagyobb megjelenítésért katt a képre!)



















Nekem mindegy, csak a színe legyen vörös! Quimby
Ha a SÁRGA is érdekel megtalálod itt.

Nincsenek megjegyzések: