2012. szeptember 28., péntek

Miért sárga a sárga?

A sárga a három alapszín egyike.
Vannak, akik imádják, vannak akik utálják és vannak a tartózkodók, mondjuk én. :)
Mert ugye egyrészt a nap színe, másrészt meg az irigységé, bár ez utóbbi nem tudom honnan jöhetett.

A tiszta sárga szín segít leküzdeni a belső fáradtságot, boldogsággal és lelkesedéssel tölti el az embert. Örömérzet kialakításával segíti a fizikai és lelki problémák feldolgozását, enyhíti a depresszió tüneteit, erősíti az idegrendszert. Az emésztőszervek működésének javításával fokozza az étvágyat. 

A sárga szín erősíti a gyomrot, de túlzott alkalmazása rosszullétet, sőt hányingert is okozhat. Szellemi tevékenység végzésekor sárga szín alkalmazása mellett jobban tudunk összpontosítani. A sárga felvidítja a melankolikusokat, ösztönzi a méregtelenítő rendszert, normalizálja az alacsony vérnyomást és a rezignáltság időszakait tevékennyé változtatja.


Vigyázni kell viszont a mennyiséggel, ugyanis ha túl sok van belőle, az irracionalitást, félelmet, érzelmi gyengeséget, idegességet kelthet. Más színnel keverve tört sárgát kapunk, mely kifejezhet hamisságot, irigységet, árulást is. Ezt a színt gyakran gyermetegnek tartják.

A sárga egyesek szerint kívánja a sötét hátteret, mert a fehérben elveszik. A sárga fehérrel nekem speciel pont bejön, szerintem lágyítja az összhatást, a  madártejre emlékeztet. :)

 Komplementer párja a lila.

Bevallom én kissé idegenkedem ettől a színtől és csak nagyon módjával (csak ha a megrendelő kedvence :) tervezném be egy enteriőrben, de azért van pár kedvencem... 

 

A többi színről is olvashatsz!
lila

 


A többi színről is olvashatsz!

2 megjegyzés:

Ritus és Bali írta...

Remek, még sok ilyet!!! :)) Okosíts minket is!

TL írta...

Köszönöm!
Folyt. köv... :)